Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, beyin dalgalarını kullanarak insanların gördüğü görüntüleri yeniden oluşturmak için yapay zekâyı eğitiyor. Uzmanlar bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu, ancak yeni bir beyin analizi endüstrisinin habercisi olduğunu söylüyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi, Hong Kong Çin Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, katılımcıların (kırmızı bir itfaiye aracı, gri bir bina, yaprak yiyen bir zürafa gibi) fotoğraflara bakarken ortaya çıkan beyin sinyallerini, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme makinesi (fMRI) aracılığıyla kaydetti. Araştırmacılar daha sonra bu sinyalleri, belirli görüntülerle ilişkilendirmek üzere eğitmek için bir yapay zekâ modeline gönderdi.
İlerleyen zamanlarda, deneklere fMRI’da yeni görüntüler gösterildiğinde, sistem kişinin beyin dalgalarını tespit etti ve neye karşılık gelebileceğine dair kısa bir açıklama oluşturdu; katılımcının gördüğünü tahmin ettiği şeyin bir benzerini üretmek için bir yapay zekâ görüntü üreticisi kullanıldı. Sonuçlar şaşırtıcı ve rüya gibiydi. Ortaya çıkan görüntü, orijinal görüntünün özellikleri (renk, şekil vb.) ve semantik anlamı ile aşağı yukarı yüzde 84 oranında eşleşmişti.
Deney, yapay zekâ modelinin her katılımcının beyin aktivitesi üzerinde yaklaşık 20 saat boyunca eğitilmesini gerektirse de, araştırmacılar teknolojinin sadece on yıl içinde herkes üzerinde, her yerde kullanılabileceğine inanıyor.