Dünya’nın toksik ikiz kardeşi olarak da bilinen Güneş Sistemi’nin en cehennemvari gezegeni Venüs’te sıcaklıklar kurşunu bile eritecek kadar uç seviyede. Ayrıca ezici bir yüzey basıncına sahip olan gezegen çürümüş yumurta gibi kokan kalın bir asit tabakasıyla kaplı. Venüs daha ne kadar cehennemi andırabilir derken bilim insanları 1990’larda elde edilmiş bir yığın radar görüntüsü arasında 30 yılı aşkın bir zaman diliminin ardından gizlenmiş bir detay gördü. Gezegendeki volkanik faaliyetin ilk doğrudan kanıtı gözlemleniyordu.
Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden Prof. Robert Herrick, 30 yıllık verileri 200 saatten fazla bir süre boyunca taradığını ve nihayet bu noktada kritik ipuçları fark ettiğini ifade ediyor. Prof. Herrick, “Tekrar tekrar baktım ve ‘Vay canına, sanırım gerçekten orada bir şeyler oluyor’ dedim” diyor ve ekliyor:
Büyüklük ve yoğunluk bakımından Dünya’ya benzer kayalık bir gezegen olan Venüs, son 1.5 milyar yılda ılıman bir okyanus dünyasından asidik bir seraya dönüştü. Yüzey sıcaklıklarının 475 santigrat dereceye kadar ulaştığı ve Dünya’nınkinden 90 kat daha fazla atmosfer basıncının bulunduğu gezegenden Güneş ancak bir ışık lekesi, bir nokta olarak görülebilmekte.
Peki bu keşif neden önemli? Söz konusu keşif, bir zamanlar yaşanabilir bir su gezegeni olan Venüs’ün yoğun bir sera etkisiyle zehirli bir atmosfer kimyasına sahip bir kabusa nasıl dönüştüğünü ve bunda volkanik aktivitelerin ne denli rol oynadığını daha iyi anlayabilmek için oldukça önemli. Zira bu evrim sürecinin anlaşılması kendi gezegenimizin tarihi ve muhtemel geleceğini kavrayabilmek açısından da oldukça hayati.