Tazmanya kaplanından yünlü mamutlara kadar, bilim insanları uzun süredir kayıp olan türleri hayata döndürmeye her geçen gün daha da yaklaşıyor.
Milyonlarca yıl önce Tazmanya kaplanları olarak da bilinen thylacine’ler Avustralya’da yaygın olarak bulunuyordu. Amerikan çakalı büyüklüğünde olan bu köpek benzeri çizgili yaratıklar, yaklaşık 2 bin yıl önce anakaradan kayboldu. Tazmanya’da ise 1920’lere kadar yaşayan bu tür, onları çiftlik hayvanları için bir tehdit olarak gören Avrupalı sömürgeciler tarafından katledilince yeryüzünden tamamen silindi.
Melbourne Üniversitesi’nden genetikçi Andrew Pask, “Bu insan kaynaklı bir yok oluş. Avrupalı sömürgeciler Avustralya’ya geldi ve bu hayvanı acımasızca yok etti” diyor.
Pask, “yok oluşu ortadan kaldırma” şirketi Colossal Biosciences ile birlikte kurt benzeri yaratığı yeniden yaratmayı amaçlayan bir bilim insanı ekibine liderlik ediyor.
Genetik alanındaki son gelişmeler, yani gen düzenleme teknolojisi Crispr-Cas9’un ortaya çıkışı sayesinde, Tazmanya kaplanı yakında tekrar görebileceğimiz nesli tükenmiş tek tür değil.
Tazmanya kaplanı örneğinde ilk adım soyu tükenmiş hayvanın DNA’sını, yani vücudun her bir hücresinde bulunan genetik planı sıralamak. Pask bunu 2017 yılında yaptı.