Tuzsuz makarna için İtalyanca’da ‘sciocca’ kelimesi kullanılıyor ve bu kelime aynı zamanda ‘saçma’ anlamına da geliyor. Sonuçta tabağın lezzetini artıran en önemli unsur tuz, ancak onu yanlış zamanda eklemek sağlığınızı tehdit edebilir.
ABD’de, Columbia’daki Güney Carolina Üniversitesi’nden bilim insanları musluk suyunun içerisindeki kimyasalları analiz etti ve az miktarda dezenfektan buldu, ki bunlar tuzla karıştığında tehlikeli yan ürünler yaratabiliyor. İyotla işlenmiş dezenfektan yan ürünleri (DBP) olarak bilinen maddeler kansere, karaciğerde hasara ve sinir sisteminde bozulmaya sebep olabiliyor.
Bilim insanlarından oluşan ekip, dört basit adımda bu zararlı bileşenleri makarna tabağınızdan uzak tutma ve azaltmanın yolunu açıkladı.
Daha önceden yapılan çalışmalar buğday ununun, iyotlu sofra tuzu içeren musluk suyuyla ısıtılmasının, sağlığa zararlı iyotla işlenmiş dezenfektanları ortaya çıkardığını göstermişti. Ancak bilim insanları o zaman bunu gerçek yemekler ya da evde pişirme yöntemleri ile test etmemişti.