Karıncalar koku dünyasında yaşar. Kimi türleri tamamen kördür. Diğerleri kokuya o kadar bağımlıdır ki, bir feromonun izini kaybeden karıncalar oluşturdukları halka içinde yorgunluktan ölene dek döner.
Karıncaların koku duyusu o kadar gelişmiş ki araştırmacılar şimdi onları insan kanser hücrelerinin kokusunu tespit edebilmeleri için eğitiyor.
Kraliyet Cemiyeti Zabıtları B: Biyolojik Bilimler dergisinde yayınlanan bir çalışma, karıncaların kuvvetli duyularına işaret ederken, günün birinde sivri burunlu hayvanları -ya da karıncalar söz konusu olunca, sivri antenli böcekleri- tümörleri hızla ve ucuz bir şekilde tespit etmekte kullanabileceğimizin altını çiziyor. Bu çok önemli, çünkü kanser ne kadar erken tespit edilirse, iyileşme şansı da o kadar yüksek oluyor.
Almanya’daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü’nden doktora sonrası araştırmacısı Baptiste Piqueret “Sonuçlar oldukça ümit verici” diyor ve ekliyor: “Ancak kanseri tespit etmek için onları rutin bir yöntem olarak kullanmanın henüz uzağında olduğumuzu bilmeniz önemli.”