Bir Hollywood filmindeki Tyrannosaurus Rex’in görüntüsünü gözünüzde canlandırın: Kükrerken genişleyen ağzında, uzun ve uçlara doğru konikleşen keskin dişler görürüz. Dinozor çenesini avının üzerine kapatırken, üst dişleri korkunç bir gülümsemeyle açıkta kalır.
Evet, yeni araştırmalar bu popüler kültür tasvirlerine meydan okuyor. Geçtiğimiz perşembe günü Science dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, T. Rex’in dişleri muhtemelen bazı modern kertenkelelerinkine benzeyen ince, pullu dudaklarla kaplıydı. Yani Jurassic Park gibi filmlerdeki tasvirlerin aksine, bilim insanları artık onların ‘dişleri dışarıda ve dudaksız şeyler’ olmadığına inanıyor.
Yeni çalışmanın ortak yazarı, Portsmouth Üniversitesi’nden paleontolog ve paleoartist Mark Witton, “Temelde hâlâ 1993’te Jurassic Park’ın yarattığı algının hâkim olduğu bir zamanda yaşıyoruz” diyor.
Dr. Witton dişleri dışarıda T. Rex tasvirinin, yaşayan en yakın akrabalarından biri olan timsahın görünümünden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Ayrıca, bazı tiranozor dişleri muhtemelen 15 cm’den daha uzun; paleontologlara göre bu da bir ağzın içine sığması imkânsız gibi görünen bir uzunluk.