Okyanusun tehlikeli derinliklerinde, basıncın yüzeyden 830 kat daha yüksek olduğu bir noktada, bilim insanları kendi halinde yüzmeye devam eden bir balık tespit etti.
Değişik görünümlü salyangoz balığı, bir balığın gözlemlendiği en derin noktada, yüzeyin tam olarak 8 bin 336 metre altında görüldü. Batı Avustralya Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi’nden bilim insanlarından oluşan araştırmacılar bu canlıyı, Japonya’nın güneyindeki Izu-Ogasawara Çukuru’nda yapılan derin deniz araştırmasında fark etti. Üzerinde yem olan kameralarını adını Yunan yer altı tanrısı Hades’ten alan okyanusun “hadal” bölgesine indiren ekip, rekor sayılan keşiflerini içinde olduğumuz Nisan ayının başlarında duyurdu.
Araştırmacılar, bu denli hadal derinliklerde bile görülen salyangoz balıklarının “büyük ve canlı bir balık popülasyonu” olduğunu belirtiyor. Peki bu canlılar yalıtılmış koşullarda, ezici basınç altında nasıl hayatta kalabiliyor? Bunun cevabı salyangoz balıklarının, harika derecede garip olması ve akıllıca geliştirdiği uyum mekanizmalarında yatıyor.
Middle Tenessee Devlet Üniversitesi’nden biyolog Jessica Arbour, Mashable’a elektronik posta üzerinden yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Genel olarak, derin deniz balıkları (yani hadal bölgelerde yaşayanlar) küçük, jölemsi, yılan balığı şeklinde ve yavaş yaşayan, aşırı yemeyi seven ve mavi ışığı kullanarak avını avlayan balıklardır.”