Geçtiğimiz sonbaharda NASA’nın DART uzay aracı, uzaydaki doğal bir cismin yörüngesini değiştirmek için benzeri görülmemiş bir girişimde bulunarak yaklaşık 11 milyon kilometre uzaklıktaki küçük bir asteroit olan Dimorphos’a çarptı. Şimdiyse iki gök bilimci ekibi Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Very Large Telescope (VLT) adlı devasa teleskopu tarafından çekilen çarpışma sonrası görüntülerini yayınladı.
Araştırmacılar, asteroitten saçılan enkaz bulutunun gök taşının kendisinden daha mavi göründüğünü tespit etti. Bu, Dimorphos’un ince parçacıklardan oluştuğunu gösteriyor. Çarpışmadan sonra zaman geçtikçe, enkaz bir kuyruk ve daha büyük parçacıklardan meydana gelen kümeler oluşturdu. Her iki ekibin makaleleri de Astronomy and Astrophysics dergisinde yayınlandı.
Edinburgh Üniversitesi’nde gök bilimci ve çalışmalardan birinin başyazarı olan Cyrielle Opitom ESO’nun yaptığı açıklamada ‘’Araştırmamız NASA’nın bir gök taşına çarpmasıyla ortaya çıkan eşsiz bir fırsattan yararlandı’’ dedi. ‘’Bu nedenle gelecekte herhangi bir tesis tarafından tekrarlanamaz. Bu da çarpışma anında VLT ile elde edilen verileri, asteroitlerin doğasını daha iyi anlamak açısından son derece değerli kılıyor.’’
DART (Double Asteroid Redirection Test’in kısaltması) görevi, insanlığın bir gök taşının yörüngesini değiştirip değiştiremeyeceğini test etmek için tasarlandı. Dünya’ya çarpacak bir asteroit kitlesel ölüm ve yıkıma neden olabileceğinden, testin önemi küçümsenemez. DART, böyle bir gök taşının ortaya çıkması halinde, insanlığın onun rotasını değiştirme imkanına sahip olduğunu kanıtladı.