James Webb Uzay Teleskobu (JWST) Güneş Sistemi’nin ‘buz devi’ Uranüs’ün çarpıcı bir görüntüsünü paylaştı. Webb’in Uranüs’e ilk bakışı, gezegenin muhteşem halkalarını, parlak uydularını ve dinamik atmosferini vurguluyor.
Uranüs’ün bilinen 13 halkası var ve 11 tanesi Webb’in görüntüsünde görülebiliyor; bunlardan dokuzu gezegenin ana halkaları olarak sınıflandırılıyor, diğer ikisi ise Voyager 2’nin 1986’daki uçuşuna kadar keşfedilmemiş olan (gezegene en yakın dağınık Zeta halkası gibi) daha sönük halkalar.
Voyager 2, Uranüs’ü ilk görüntülediğinde, gezegen belirgin özellikleri olmayan ve adeta hareketsiz mavi bir bilye gibiydi. Halka sistemi, Kasım 2014 ve Kasım 2022’de çekilen Hubble görüntülerinde görülüyordu fakat bu kadar net değildi. Bu görüntüde gökbilimcileri asıl hayrete düşüren şey, uzay teleskobunda yer alan Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) aracının, halkalardan en içteki ikisini yakalayacak kadar hassas olması.
Her gezegenin kendine has özellikleri var ve Uranüs kimyasal yapısı nedeniyle bir ‘buz devi’ olarak adlandırılıyor. Kütlesinin çoğunun küçük bir kayalık çekirdeğin üzerindeki buzlu su, metan ve amonyaktan oluştuğu düşünülüyor. Gaz devi Jüpiter kadar olmasa da gökyüzünde fırtına bulutları hakim. Neptün’den daha büyük bir çapa ancak biraz daha küçük bir kütleye sahip.